Aan de slag met Quizlet Live in je lessen

Vorige week was het dan zover. Voor mij stond de eerste kennismakingsronde met mijn nieuwe studenten op de agenda. Een belangrijk moment om je studenten te leren kennen. Tijdens de eerste week heb ik verschillende fysieke werkvormen ingezet om de studenten te leren kennen. Ik heb o.a. het kennismakings dobbelspel ingezet van Blijven Leren, een mooie werkvorm om je studenten te leren kennen. Natuurlijk kan je ook verschillende digitale tools inzetten tijdens de eerste schoolweken. Vorige week schreef ik over zes tools die je zou kunnen inzetten tijdens het begin van het schooljaar. Zes mooie tools die interactie in de klas stimuleren, één van de tools waar ik over schreef was Quizlet. In deze blog ga ik jullie vertellen, hoe je Quizlet Live kunt gebruiken om groepsbinding in je klas te stimuleren.

Wat is Quizlet?
De basis van Quizlet Live bestaat uit een “studieset”. Heel simpel, een studieset bestaat uit termen en definities. Je kan het zien als digitale begrippenlijst die jij voor je studenten kan aanmaken. Zodra de studieset is aangemaakt, kunnen studenten via verschillende spelelementen aan de slag met de leerstof.

Hoe werkt Quizlet Live?
Quizlet bestaat dus uit verschillende spelelementen, ik schreef er al eerder een blog over. De spelelementen zijn individuele leeractiviteiten die de student kan inzetten om de leerstof beter onder de knie te krijgen. Naast de individuele leeractiviteiten is er één mogelijkheid die je klassikaal kunt inzetten; Quizlet Live. Zodra je dit spelelement aanzet, kunnen studenten live oefenen met de studie set die je hebt aangemaakt. Deze oefening vindt altijd plaats in groepjes. Studenten loggen in via quizlet.live of openen de app. Zodra er meer dan vier studenten zijn, zorgt de app automatisch voor groepjes. Binnen het groepje moet elke student de smartphone in zijn hand houden. Zodra de het spel wordt gestart, krijgt elk groepje een definitie. Ze zullen met elkaar moeten overleggen, want één iemand van het groepje heeft de juiste definitie. Het groepje met 12 juiste antwoorden achter elkaar wint het spel.

Quizlet Live inzetten om de groepsbinding te versterken.
Tijdens de eerste schoolweken komt er veel nieuwe informatie op je af. Studenten leren elkaar kennen, de docent leert de studenten kennen en andersom. Tijdens de inzet van werkvormen met betrekking tot kennismaken, zal je waarschijnlijk observeren en notities maken. Met deze informatie kan je een mooie studie set aanmaken binnen Quizlet. Deze kan je vervolgens spelen met Quizlet Live in de klas. Je maakt een studie set aan en in plaats van de leerstof, zet je in de studie set informatie over de studenten of over jezelf. Denk hierbij aan leuke weetjes, vorige opleiding, de vakantie van deze zomer, broers en zussen, woonplaats, hobby’s, dromen, het doel van deze opleiding, beroep van vader en moeder, etc. Vervolgens ga je met de klas Quizlet Live spelen en krijgen de studenten in groepjes verschillende weetjes te zien. Ze zullen vervolgens moeten overleggen en bepalen bij welke student het weetje hoort. In de onderstaande afbeelding laat ik zien hoe zo’n studie set eruit kan zien. Vanwege privacy heb ik de namen even veranderd in verzonnen namen.

Een mooie win-win situatie. Studenten leren elkaar kennen, hebben interactie en ze leren tegelijkertijd samenwerken. Daarnaast kan je de App natuurlijk ook blijven gebruiken om studenten optimaal te laten leren. Ga jij proberen om de app in te zetten? Plaats dan een foto op Instagram en tag @docentvanmorgen!