Activeer je student met Quizlet Live

Activeer je student met Quizlet Live

Op docentvanmorgen.nl deel ik o.a. praktijkervaringen over ICT tools die bijdragen aan het leerrendement van de student. Doel van elke ICT tool is het activeren van de student. Een erg nuttige tool om je studenten te activeren is de Quizlet applicatie. Op de docentvanmorgen tools pagina, gaf ik hier uitleg over. Quizlet is een tool die studenten helpt bij het leren. Een handige functie binnen de Quizlet app is de Quizlet.live functie. In dit artikel leg ik je uit wat de voordelen zijn van het gebruiken van Quizlet live in je klas.

Hoe werkt Quizlet Live?

Aan het eind van de les gaan we nog even oefenen met de begrippen ter voorbereiding op een belangrijk examen. De studenten zitten op dat moment nog naast elkaar in de klas. Ter voorbereiding heb ik een deel van de klassenopstelling al in groepsvorm gezet. De studenten loggen in op Quizlet Live via de inlogcode op het smartboard. Zodra iedereen is ingelogd druk ik op ”spel starten” en worden de studenten automatisch verdeeld in verschillende groepen. De tafels zijn leeg, alleen de smartphones en de studieboeken liggen op tafel. Op het smartboard staat een scorelijst van de verschillende teams. Elk team start met nul. ”Is iedereen er klaar voor?” vraag ik aan de studenten. Zodra iedereen klaar is, druk ik op start. Vervolgens krijgen de groepjes via de smartphones één voor één een begrip te zien. Het doel is om zo snel en goed mogelijk te overleggen en uiteindelijk het juiste antwoord te geven. Ze krijgen verschillende antwoorden te zien, maar….op één smartphone staat het juiste antwoord. Studenten beginnen met overleggen, gebruiken het boek als hulpmiddel  en kiezen gezamenlijk voor het juiste antwoord. Ondertussen is één groepje hard op weg naar de winst, maar dan, oeps….. op het allerlaatste moment maken ze een fout. Ze beginnen weer bij nul! Bij elk fout antwoord moeten de studenten weer opnieuw beginnen. Dit terwijl de rest van de groepjes ondertussen gewoon lekker doorgaan. Het competitiegevoel komt er zo lekker in. Ik heb de studenten nog nooit zo samenwerkend en actief gezien als bij deze werkvorm. Ze overleggen, communiceren, denken kritisch na over het juiste antwoord en zijn ondertussen actief met het toepassen van kennis. Na een paar minuten komt er uiteindelijk een winnaar. Het groepje wat namelijk als eerste 12 goede antwoorden heeft gescoord, gaat er vandoor met de Quizlet Live winst. Daarna doen we nog een aantal potjes. Hierbij kan je af en toe nieuwe groepjes maken.

21 eeuwse vaardigheden

Afbeeldingsresultaat voor 21e eeuwse vaardigheden

Studenten zijn op deze manier niet alleen maar bezig met het reproduceren van kennis, ze zijn ook bezig met het aanleren van 21 eeuwse vaardigheden. De werkvorm stuurt sterk aan op kritisch denken, probleem oplossend vermogen, samenwerken en communicatievaardigheden. Naast het terugblikken op kennis, is het ook mogelijk om na de werkvorm te reflecteren op verschillende 21 eeuwse vaardigheden binnen het groepje. Een tool die mooi bijdraagt aan het activeren van studenten. 

Wil je meer weten over Quizlet, of andere ICT tools? Klik dan hier voor meer uitleg.