Blended Learning, wat is dat eigenlijk?

Stel je voor dat je een recept voor het eerst gaat maken. Hoe ga je dit leren?  Je bezoekt een kookworkshop, je pakt een boek, je kijkt een instructiefilmpje via YouTube of je gaat gewoon aan de slag en ziet wel wat er gebeurt. Wat als dit in je klas ook op deze manier gebeurt? Hoe ga je hier dan mee om als docent? Blijf je traditioneel (klassikaal) onderwijs verzorgen of besluit je andere vormen van onderwijs in te zetten? Met Blended Learning kies je voor een combinatie van beide.

Blended Learning is een manier van onderwijs waarbij traditioneel (offline) onderwijs wordt afgewisseld met online teaching. Blended Learning gaat ervan uit dat een klas bestaat uit personen die allemaal op verschillende manieren leren. Met Blended Learning kan je als docent inspelen op de verschillende leerstijlen van je studenten. In dit artikel neem ik jullie mee in de vraag hoe effectief Blended Learning is en welke tools je kan inzetten om Blended Learning morgen al toe te passen.

Hoe effectief is Blended Leaning? 

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat Blended Learning bij kan dragen aan een effectief leerrendement voor de studenten. Uit dit onderzoek van Kennisnet blijkt dat docenten met een brede kijk op didactiek, vaker en meer verschillende ICT toepassingen inzetten. Docenten die ICT gevarieerd inzetten creëren de volgende voordelen:

  1. je hebt overzicht over de leervorderingen van de studenten,
  2. de studenten in de les zijn gemotiveerder,
  3. onderwijs wordt beter afgestemd op individuele talenten,
  4. leerprestaties verbeteren,
  5. er wordt sneller geleerd
  6. studenten hebben een beter zicht op eigen leerprestaties.

Blender Learning bestaat uit verschillende vormen. Een daarvan is Flipped Learning. In een eerder artikel schreef ik al over Flipping Learning. Uit het onderzoek van D.Spanjaard  blijkt dat Flipped Learning verschillende voordelen biedt. Het onderwijs zou minder plaats en tijd afhankelijk worden, waardoor studenten op elk moment gebruik kunnen maken van de leeromgeving. Dit stimuleert zelfsturing en verantwoordelijkheid bij de studenten. Ook kunnen studenten video´s gemakkelijker terugspoelen en vaker bekijken.

Wat zijn mijn ervaringen als het gaat om Blended Learning? 

Voor mij heeft Blended Learning verschillende voordelen. In mijn lessen gebruik ik veel ICT tools om vraaggestuurd in te spelen op de wensen van de klas. Voor mij is ICT een middel om te bekijken waar mijn studenten staan. Door te werken in online omgevingen is het gemakkelijker om dit inzichtelijk te krijgen. Veel Flipped Tools geven je de inzicht om achteraf (of zelfs live tijdens de les) inzicht te geven in de resultaten van de studenten. Je krijgt dus snel inzicht in het denkproces van je studenten. Voorheen, bij het uitvoeren van klassikaal onderwijs, werden de resultaten pas inzichtelijk bij toets momenten achteraf.

Uit eigen ervaring merk ik dat het krachtig is om ICT tools zo in te zetten dat studenten ook leermaterialen nodig hebben uit het klassikaal onderwijs. Door beide te combineren leer je studenten op verschillende manieren zoeken naar een vraagstuk.

Blended Learning Tools

Hoe begin je met Blended Learning? Kijk eens naar kritisch naar je lesopzet en bekijk welke werkvormen je zou kunnen vervangen voor een digitale werkvorm. Kijk goed of die digitale werkvorm ook meerwaarde biedt voor de student. Om te beginnen met Blended Learning, heb ik voor jullie een overzicht van handige ICT tools gemaakt.

  1. Flipgrid, je maakt de (video) instructie voor je studenten in Flipgrid en vervolgens deel je deze via Google Classroom of  Microsoft Teams met je studenten. Studenten mogen de opdracht alleen maar beantwoorden met een geüploade video. Resultaat: een overzicht van alle video’s van de hele klas. Studenten mogen ook elkaars video’s bekijken. Leuke aan de App is dat de studenten ook resultaten van alle studenten wereldwijd kunnen bekijken.
  2. TedEd, Ted ken je vast al van de inspirerende TedTalks video’s. TedEd is speciaal ontwikkeld voor onderwijs en is gebaseerd op het les krijgen door middel van een video. Je uploadt een video in de TedEd omgeving en ontwerpt een volledige les rondom de video. Op die manier ontstaat er één groot platform met allerlei verschillende lessen van docenten.
  3. Quizlet, de Quizlet Live functie van Quizlet is een ideale toepassing waarbij studenten geactiveerd worden om de lesstof op een speelse manier te reproduceren. Een ideale toepassing waarbij Blended Learning erg wordt gestimuleerd. Ik schreef hier al eerder een artikel over.
  4. Nearpod, je PowerPoint of andere presentatie tools, worden via de Nearpod App op elke mobile device afgespeeld. Tussendoor kan je via Nearpod studenten activeren met verschillende activerende (digitale) werkvormen. Deze werkvormen zijn allemaal ingebouwd in de Nearpod app.
  5. Padlet, met Padlet bouw je één grote digitale muur. Op die digitale muur kunnen studenten over verschillende onderwerpen iets posten via de mobile device.
  6. Thinglink, Dit is een tool waarbij je afbeeldingen, video’s en virtual reality interactief kan maken. Met een interactieve afbeelding of video is het mogelijk dat studenten in de afbeelding informatie vinden via verschillende buttons.
  7. Pear Deck, lijkt erg veel op Nearpod. Pear Deck is een interactieve presentatie tool waarbij studenten actief aan de presentatie kunnen meedoen. Via een deelbare code koppelen de studenten zich aan de presentatie en maken ze ”live” tijdens de les interactieve presentaties. Als docent heb je vervolgens direct overzicht over de antwoorden van de student.
  8. Piktochart,  met Piktochart kan je op een eenvoudige manier een inphografic maken. Een inphografic is een manier om je lesmaterialen te visualiseren voor je studenten. Studenten kunnen natuurlijk zelf ook een Infographic maken.
  9. Sutori,  met de Sutori tool maak je een presentatie op één pagina in de vorm van een tijdlijn. Binnen die tijdlijn kan je media zoals, video´s, tekst, afbeeldingen, audio en forums toevoegen. Ideaal om studenten om via verschillende interactieve media te activeren

Met welke tool ga jij aan de slag?