Digitale bucket-list voor het maken van lessen op afstand

Het coronavirus geeft veel problemen. Hoe zorg je ervoor dat studenten blijven leren? Welke digitale apps zijn er beschikbaar? En hoe organiseer je dit? Een overzicht van websites en links waarmee je direct aan de slag kunt. Deze pagina wordt de komende weken aangevuld.

  • Een handige video van Blijven Leren over hoe je een interactieve video kunt maken in PowerPoint.
  • Microsoft Teams geeft veel mogelijkheden. Lees hier een hele fijne uitleg van Social media in het MBO. Ook de didactiek tijdens de les is hierbij belangrijk
  • Je kan ook zelf een digitale leeromgeving maken in Google Sites. Ik maakte daar verschillende videolessen voor.
  • Elke TedEd les begint met een video (bestaande of eentje die je zelf maakt). Vanuit de video kan je vervolgens een mooie les maken waarin studenten zelfstandig aan de slag kunnen. Lees hier meer.
  • Meester Sander, meester op een basisschool en eigenaar van meestersander.nl deelt hier handige tools om je lessen op afstand aan te bieden.
  • Hoe maak je goede instructievideo’s? Today’s Teaching Tools deelt een handige instructievideo. Daarnaast staat de website vol met handige uitleg die je kunnen helpen in het digitaal vaardiger worden.
  • Via Microsoft Forms kan je quizen en opdrachten maken. Een mooie tool om tussentijds te evalueren of te toetsen. Bekijk hier de instructievideo.
  • Ik werk met mijn studenten veelal in Microsoft Teams en gebruik hiervoor de opdrachten functie. Bekijk hier hoe je een opdracht kunt plaatsen.
  • Naast de opdrachtenfunctie is het handig om te weten hoe je bestanden in Microsoft Teams plaatst. Ik maakte daar een instructie voor.
  • Mocht je niet met Office 365 werken, maar met Google, dan is het handig om Google Hangouts te gebruiken.
  • Met Powtoon kan je op een redelijke eenvoudige manier instructies maken. Je kan het ook omdraaien, laat studenten eens filmpjes maken van de theorie of lesstof. Op die manier kan je beoordelen of studenten de lesstof hebben begrepen.
  • Met Flipgrid werk je op een sociale media achtige manier met je studenten. Jij zet de video online en vervolgens kunnen studenten reageren met een video. En daar kunnen ze elkaar weer feedback op geven.
  • Via Padlet kan je op met de klas een soort canvas maken. Ik gebruik de padlet vaak als leeromgeving voor mijn studenten. Studenten kunnen de opdrachten, filmpjes en linkjes op één plek vinden. Op het canvas bord delen de studenten vervolgens eigen input en kunnen ze die van elkaar bekijken.
  • Je zal waarschijnlijk minder contact momenten hebben met je studenten. De zelfstandigheid en eigenaarschap van studenten zal de komende periode van belang zijn. Laat studenten daarom een planning maken in Microsoft Planner: wat moeten ze allemaal af hebben deze week? Vervolgens kan je aan het eind van de week via een Micrsoft Teams Call de planning bespreken. Misschien geeft Planner je een mooi overzicht? Maak wel duidelijke afspraken over hoe de planning eruit moet zien. Anders zal het onoverzichtelijk worden.
  • Werk je met portfolio’s in je klas? Dan kan Mirosoft OneNote een oplossing zijn. Via Microsoft OneNote kan je lesmatrialen delen, kunnen studenten opdrachten maken en is het mogelijk dat docenten/studenten onderling samenwerken.
  • Nu je toch meer thuis zit ;), heb je ook mogelijkheden om eens digitaal vaardiger te worden. Een tool die je eens kan uitproberen is Microsoft Sway. Een tool waarmee je hele mooie presentaties kan maken. Een aanrader! Heb je de motivatie te pakken? Via Microsoft vindt je nog meer cursussen.
  • Via Nearpod laat je studenten interactief meedoen met je presentatie. Maak met je studenten een afspraak via Microsoft Team en geeft ze link van je gemaakte Nearpod. Binnen de Nearpod kunnen ze vervolgens aan de slag met verschillende activiteiten. Geef wel een duidelijke structuur. Wanneer ben jij aan het woord? En wanneer mogen studenten zelfstandig aan het werk. Dit kan je afspreken tijdens de begin van de les.
  • Via Quizlet kunnen studenten onbepert leren. De website staat vol verschillende activiteiten waarmee studenten begrippen of woordjes kunnen leren. Maak een account aan, creeër vervolgens een begrippen- of woorden lijst en laat studenten zoveel mogelijk leren. Een mooie manier om studenten zelfstandig aan het werk te zetten.
  • Via lerenopafstand.nl vindt je allerlei handige tips en tools van Kennisnet over afstandsleren.
  • Een mooie padlet met een totaaloverzicht van linkjes, websites, video’s, enzovoort.
  • Teezr.nl is een gratis initiatief van ROC Friese Poort. De website is een bron voor dialoog, bewustwording, reflectie, samenwerken en uitdagingen. Niet alleen het kwalificeren in het onderwijs staat centraal, ook hebben wij als onderwijs een taak om jongeren kennis te laten maken met de wereld. Een brede kijk en leren voor het echte leven staat centraal. Ga aan de slag met leuke levensvragen, testjes, dagopeningen, De site geeft op een leuke manier handvaten om met persoonsvorming aan de slag te gaan. Worden wie je bent!

Zo zie je dat er allerlei verschillende manieren zijn om je studenten toch te bedienen. Denk per applicatie goed na over het doel wat je wil bereiken. Je zult merken dat het online lesgeven om een andere structuur vraagt dan het fysiek lesgeven. Heb je ook handige websites? Instructievideo’s of goede ideeën? Laat het weten!