Je kent het vast wel. Je staat voor de klas met naast je een mooi scherm die oneindig veel functies heeft. Waar moet je beginnen? Uiteindelijk gebruik je het scherm om je PowerPoint te presenteren…. niet echt innovatief. De vraag is hoe krijg jij, met behulp van een Smartboard, je klas in beweging? En nog het allerbelangrijkst: hoe verhoog je de leeropbrengst? Uit verschillende onderzoeken blijkt dat, als studenten actief worden betrokken bij de leerstof, de leeropbrengst van de studenten omhoog gaan. Maar slechts twintig procent van wat een student hoort in de les blijft hangen. Discussiëren, uitleggen aan anderen of persoonlijke ervaring, leveren procentueel gezien hogere leeropbrengsten op (Geerts en van Kralingen, 2016) De vraag is dus, hoe zorg je ervoor dat je het Smartboard tijdens de les interactiever kan inzetten voor je studenten?
Als i-coach volg ik regelmatig trainingen op het gebied van ICT in het onderwijs. Afgelopen dinsdag volgde ik, samen met andere i-coaches binnen ROC Friese Poort, een training op het gebied van Smart Learning Suite & Smart Notebook. In dit artikel vertel ik meer over de verschillende functies van het Smartboard.
Alles begint met je eigen vaardigheden. Zonder je eigen leerkrachtvaardigheden heb je niks aan de hardware of de software. Je zal dus moeten beginnen met experimenteren, wat kan het bord allemaal? Hoe werkt het?
Nadat we uitleg kregen over de technische functies van het scherm, zijn we meegenomen in de verschillende functies van Smart Notebook en Smart Learning Suite van Smart Technology. Voordat je begint is het van belang om te weten wat hier de verschillen tussen zijn.
- Smart Notebook: is een software die je installeert op je computer. In het programma heb je verschillende mogelijkheden op activiteiten toe te voegen die je lessen interactief maken. Wil je bijvoorbeeld je les delen op het device van je studenten, dan zal je de lessen moeten delen naar je Smart Learning Suite omgeving.
- Smart Learning Suite: is een online omgeving waarbij je interactieve lessen kan delen met je studenten via elk mobile device. Deze lessen kan je starten vanuit een bestaande Smart Notebook, PowerPoint of PDF. Studenten volgen de presentatie via de laptop, smartphone of tablet. Wijzigingen en aantekeningen die je maakt komen ook tevoorschijn op de smartphone.
Je lessen interactief maken met het Smartboard van Smart Technology, hoe doe je dat?
Tijdens de training heb ik kennisgemaakt met een aantal handige tools. Tools waarmee je morgen direct aan de slag kan:
- Op het smartboard is het mogelijk om met meerdere studenten te schrijven. Ideaal voor je studenten als het gaat om brainstormen, mindmapping, gamification of formatieve toetsing. Wil je hier meer over weten, check dan onderstaand filmpje.
- Na je lesontwerp te hebben gemaakt in Smart Notebook, kan je de les gemakkelijk delen met je Smart Learning Suite omgeving (eventueel kan dit ook direct vanuit de Smart Learning Suite). Vervolgens deel je deze met je studenten, zet een formatieve toets in en bespreekt direct online de resultaten. De formatieve toetsing wordt gemaakt op een mobile device van je studenten.
- Binnen de Smart Learning Suite omgeving heb je de mogelijkheid om studenten onder te verdelen in de Collaborate Workspaces. Stel je bent Nederlands docent en je hebt een leesopdracht voor je studenten. De opdracht is om alle spelfouten uit de tekst te halen. Dit mag in tweetallen. De software zorgt ervoor dat de studenten in groepjes worden verdeeld. Vervolgens zijn alle studenten bezig met de opdracht (via smartphone of tablet) en kan je live op het smartboard de activiteiten van je studenten volgen. De controle over het volgen ligt bij de docent, als docent bepaal je welke tweetal op het bord verschijnt. Op deze manier zal de leeropbrengst niet alleen zichtbaar worden, maar ook hoe een student bezig is met de opdracht.
- Via Game Based Activities maak je de lessen interactief voor je studenten. Je selecteert een activiteit en vervolgens kunnen de studenten of op het smartboard zelf of op een device aan de slag. Er zitten hele leuke activiteiten bij, probeer ze maar eens uit.
Ben je geïnteresseerd en wil je aan de slag? Via de suite.smartech.com zijn er talloze trainingen ontwikkeld vanuit Smart Technology. Deze helpen je bedreven te worden in het gebruiken van Smartboard. Wil je meer weten over de verschillende toepassingen bekijk dan ook de volgende filmpjes: