Nieuwe updates van Canva

Zeg wat je wil maken, en het kan in Canva. Denk aan portfolio’s, video’s, e-books, sociale media posts, animaties, video bewerking, banners, websites en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Een tool die ook in het onderwijs tot zijn recht komt. Denk aan het interactief maken van je presentaties, het ophalen van input met Canva Live, je lesmateriaal mooier maken, samenwerken, whiteboards maken, instructievideo’s maken, animaties maken en werkbladen ontwikkelen. Ik ben al een tijdje fan, met name omdat het programma laagdrempelig is. Op een eenvoudige manier kan je designs maken voor je klanten en/of studenten.

Waarom zet je Canva in?

Een belangrijk aspect in het leren is attentie; hoe krijgt de lerende aandacht voor het leren. Dit heeft een sterke relatie met hoe het lesmateriaal wordt overgebracht. Hierbij kan je denken aan de eigen motivatie van de student, of de lesstof betekenisvol is en hoe de stof gepresenteerd wordt.

Bron: Weinstein & Sumeracki – Understanding how we learn

Het multimediaprincipe van Mayer gaat ervan uit dat studenten meer onthouden zodra beeld en woord wordt gecombineerd. De basis van het principe is dat mensen twee kanalen hebben in het hoofd (dual channel), een kanaal voor woord en een kanaal voor beeld. Het aanspreken van beide kanalen tegelijkertijd zou leren optimaal bevorderen. Er zijn een aantal belangrijke principes:

  • Beelden moeten inhoudelijk iets toevoegen. Vermijd overbodige woorden, beelden en geluiden die niks met de inhoud te maken hebben. 
  • Het uitgangspunt van de multimedia theorie is dat de twee kanalen een beperkte capaciteit hebben. Je mag ze niet overbelasten. Een video met beelden en voice over is sterker dan een video met beelden, voice over en tekst.

Bron: P. De Bruyckere – Klaskit, tools voor leraren.

Voordat je aan de slag gaat met het maken van multimedia, is het belangrijk om goed na te denken over bovenstaande principes. Wat ga je maken? En met welk doel ga je dit doen? Canva geeft mogelijkheden om je lesstof aantrekkelijker te presenteren. 

Updates Canva

Canva heeft sinds dit jaar belangrijke en grote updates geplaatst. Je kan ze vinden in dit artikel. 

  • Canva Docs. Vergeet het maken van documenten in Word of Google Docs. Maak aantrekkelijke documenten met Canva Docs. Het mooie van deze tool is dat je ook kan samenwerken binnen een document. Maak bijvoorbeeld gezamenlijke to do lists. 
  • Canva Websites. Met Canva is het nu heel eenvoudig om websites te maken. Waar je voorheen ingewikkelde apps gebruikte om websites te maken, kan je nu heel eenvoudig een website maken. 
  • Collaboration bord. Werk samen met collega’s op een whiteboard. In deze nieuwe functionaliteit voeg je collega’s of studenten toe aan een gezamenlijk whiteboard. Met de verschillende templates ideaal voor verschillende werkvormen en/of werksessies. z
  • Video. Met de bewerktool kan je snel en eenvoudig video’s maken. Knip bestaande beelden, voeg audio toe, voeg bewegende elementen toe en maak de video compleet met een voice over. 

Canva Live

Een mooie en handige toepassing is het interactief maken van je presentatie. Tijdens je instructie of presentatie is het mogelijk om je studenten interactief te laten deelnemen aan de presentatie. Via een invite code boven in het scherm laat je studenten deelnemen. Bekijk onderstaande video voor meer informatie.