Stimuleer storytelling in de klas met ''The Great Big Story''

Het schooljaar 2019-2020 staat voor de deur, of is voor sommige al begonnen. Ik ben nog lekker een weekje aan het genieten op de camping in Biddinghuizen. De zomervakantie is voor mij een bron van inspiratie en ontspanning. Een dag bestaat dan meestal uit een boek, een netflix filmpje, lekker sporten of even helemaal niks. Ook gebruik ik mijn vakantie om nieuwe tools te testen, zodat ik die later kan gebruiken in mijn lessen. Zo kwam ik tijdens de vakantie enkele video´s tegen op het platform: the Great Big Story.

Het mooie van technologie is dat we verhalen over de hele wereld met elkaar kunnen delen. The Great Big Story verzamelt inspirerende verhalen en deelt deze op hun platform. Het platform bestaat uit een groot netwerk van verhalenvertellers. De eerste video die ik tijdens mijn vakantie tegenkwam, ging over Chips. In de video wordt het indrukwekkende verhaal vertelt over hoe chips is ontstaan. Een mooie filmpje op te delen met je studenten. In mijn lessen komt ondernemerschap veel naar voren. Deze video zou ik dan ook kunnen inzetten om creativiteit bij mijn studenten te stimuleren. Het filmpje inspireerde mij op het platform verder te bekijken. 

The Great Big Story heeft een netwerk gecreëerd vol met verhalenvertellers. Op de website kun je veel inspirerende en indrukwekkende verhalen bekijken. The Great Big Story heeft als missie om optimistische verhalen te delen met de wereld; je moet er een fijn en optimistisch gevoel aan over houden. Op veel sociale media zien we vaak negatieve content. Dit platform onderscheid zich van deze negatieve content en deelt vooral optimistisch, indrukwekkende en inspirerende verhalen over de hele wereld. Een mooi platform om maatschappelijke thema’s te introduceren bij je studenten. 

Zodra je het platform bezoekt, zul je zien dat er talloze inspirende filmpjes te bekijken zijn. In deze blog geef ik je een overzicht over mogelijke afleveringen die je samen met je klas zou kunnen kijken. Natuurlijk heb je ook de mogelijkheid om zelf nu al The Great Big Story te bezoeken en te bepalen wat jij met je klas gaat bekijken. Maar in deze blog heb ik in aantal opties die je gelijk zou kunnen bekijken.

The Great Big stories die je moet zien 

1. In deze aflevering zie je hoe chips ontstaat. Je ziet het indrukwekkende verhaal achter één van de grootste snacks van de wereld. 

2. In 2012 kwam Larissa Thompsons verloofde Clifton B. Gibbs om het leven bij een auto-ongeluk in Memphis, Tennessee. De botsing werd veroorzaakt door een jonge vrouw die achter het stuur zat te sms’en. Een indrukwekkende aflevering om het met je klas te hebben over het gebruik van de smartphone in het verkeer.

3. Dit echtpaar leven in een volledig ecologisch gemaakt huis ter groote van een hobbit huisje. Mooie manier om duurzaamheid te bespreken met je klas.

4. Wat doen we met materialen die we niet meer gebruiken? De grote billboards aan de kant van de snelweg zijn grotendeels vervangen door grote media borden. In deze aflevering zie je hoe de oude billboards een inspiratiebron zijn voor het maken van nieuwe tassen.

5. Je doelen nastreven, dat is wat deze man graag wil. En dat doet hij met een kajak. In het verhaal zie je hoe de man samen met zijn kajak de hele wereld rondvaart.

The Great Big Story kan je vinden via de website en het YouTube kanaal. De app is helaas nog niet beschikbaar in Nederland.  Tijdens het nieuwe schooljaar ga ik deze tool voor het eerst gebruiken en zal ik mijn ervaringen met je delen. Ben je enthousiast geraakt en ga je het ook gebruiken? Maak dan een foto van je ervaringen in de klas, deel deze op Instagram en tag @docentvanmorgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *