Verhoog je focus door het planten van bomen!

Je kent het wel, je bent begonnen aan je dag. Vandaag heb je je voorgenomen om goed te beginnen. Vol met focus start je de dag met het uitwerken van goede ideeën. Je werkplek is op orde, kopje koffie en een lekker muziekje aan voor extra focus. De dag kan beginnen.

En dan…

De dag is voorbij. Het is niet gelukt, alle goede ideeën liggen nog op de plank. Je smartphone heeft weer je dag bepaald. Een melding van Instagram, een nieuwe video op YouTube, een mail van je werk, een snapchat van je beste vriend, een appje in de groepsapp, grappige filmpjes op TikTok en een notificatie van je favoriete nieuwssite. Weer een dag voorbij. Je bent ontevreden.

Een aantal dingen kunnen jou hierbij helpen. Voor mij werkt het om alle meldingen van je telefoon uit te zetten. Je komt dan niet in de verleiding om je smartphone erbij te pakken. Ook zijn er opties om bijvoorbeeld binnen WhatsApp een groep op dempen te zetten. Je bepaalt dan zelf of je de berichten leest of niet. Ook kan je ervoor kiezen om je werkmail niet op je telefoon te zetten. Je komt toch wel eens in de verleiding om na werktijd je mail te checken.

Hoe zit dat bij studenten?

Ook in de klas is de smartphone voor studenten een grote bron van afleiding. Sommige scholen kiezen voor een verbod of het inzetten van een telefoontas. Ik denk dat dit niet de juiste optie is. Studenten zullen zelf moeten leren omgaan met digitale prikkels en daar een keuze in kunnen maken. Inzicht in het gebruik van de smartphone, oefeningen, de negatieve effecten van de smartphone bespreken en het aangaan van een challenge, lijken mij betere opties om wijs met media te worden. Daarnaast is de smartphone ook een middel om in connectie te zijn met hetgeen wat je wilt leren. Een middel wat je juist kan inzetten om leren te stimuleren.

Ga aan de slag met de app Forest

Wil je minder afleiding? Of wil je de studenten leren om bewust keuzes te kunnen laten maken op het gebied van mediawijsheid en het omgaan met de smartphone. Een leuke toepassing is dan de app Forest. Je download de app via de Playstore en vervolgens kan je focus beginnen.

Binnen de app is het de bedoeling dat je een boom plant. Huh? Een boom planten? Ja je leest het goed. Hoe grote je bos, hoe meer focustime je hebt genoten. Zodra je de app opent, kom je in een menu terecht. Hier kan je kiezen hoeveel minuten je wilt focussen. Zodra de timer begint te lopen, begint ook je boom te groeien. De boom groeit net zolang als jouw focustime. Maar… zodra je de app verlaat en bijvoorbeeld een video bekijkt op TikTok, gaat je boom dood. En hoe heerlijk! Tijdens de focustime kan je rainsounds aanzetten. Oordopjes in en gaan!

In de pro versie zijn er nog een aantal extra mogelijkheden. Zou is er de opties om deep focus aan te zetten. Het is dan bijna onmogelijk om de app te verlaten. Andere apps worden dan geblokkeerd. En een ander leuk spelelement is het gezamenlijk planten van een bos. Dit betekent als één iemand de app verlaat, dat dan ieder zijn boom het niet gehaald heeft. Dit is super leuk om eens uit te proberen met studenten of vrienden. Je natuurlijk ook iedereen zelf de app laten instaleren.

Zodra je focus time voorbij is, kan je een break inplannen. Met de gerealiseerde focustime verdien je punten die je vervolgens kan besteden in de store van de app Forest. Je kan dan andere soort bomen of focusgeluiden downloaden.

Ben je benieuwd naar hoe de app werkt? Check dan de onderstaande video en verhoog je focustime!