Op docentvanmorgen.nl bieden we wekelijks inspiratie op het gebied van ict in het onderwijs, met als doel om mediawijsheid in het onderwijs te versterken. Deze week staat Canva centraal. Canva is dé tool om creativiteit in de klas te bevorderen. Binnen Canva kan je alle grafische ontwerpen maken die je maar wilt. In deze blog maak je kennis met vijf ideeën die je morgen kunt inzetten in de klas!
1. Canva inzetten voor persoonlijke ontwikkeling
Een sterke start van het schooljaar is het halve werk. In de eerste weken is het voor een docent belangrijk om een goede groepsbinding op te bouwen. Hierbij kan je verschillende werkvormen inzetten om dit te realiseren. Een optie is om hierbij Canva in te zetten. Laat studenten een poster maken waarin je één oogopslag ziet wie de studen is. In deze werkvorm laat je studenten eerst nadenken, voordat ze een poster maken, over de onderstaande vragen.
- Wie ben ik?
- Wat is mijn droom?
- Waar ben ik goed in?
- Wat wil ik leren?
- Wat is mijn persoonlijke Quote?
- Waar moet de docent rekening mee houden?
Vervolgens geef je de studenten de opdracht om binnen Canva een poster te laten maken. Studenten kunnen via een Google account inloggen bij Canva en vervolgens een ontwerp aanmaken. De bovenstaande vragen verwerken ze vervolgens in de poster waarbij ze alleen steekwoorden en afbeeldingen mogen gebruiken. Je krijgt op zo’n manier een mooi krachtig beeld van je studenten en studenten leren om over zichzelf na te denken. De posters kan je vervolgens ophangen en inzetten voor coachingsgesprekken. Dit is het resultaat van Steven Vrolijk. Steven studeert bij de afdeling economie en ondernemen te ROC Friese Poort in Emmeloord en heeft een mooie poster over zichzelf gemaakt.
2. Maak een lesplan in Canva
Binnen Canva kan je kiezen uit verschillende standaard sjablonen. Op die manier kan je op een snelle en krachtige manier een eenvoudig ontwerp maken. Binnen de tool heb je ook de mogelijkheid om sjablonen te kiezen waarmee je een mooi lesplan kan maken voor je studenten. Op de website van Canva.com is een mooi artikel geschreven over hoe je een lesplan maakt binnen Canva. Lees ‘m hier en maak een lesplan in Canva!
3. Een presentatie maken in Canva
Je kan je presentaties blijven maken in PowerPoint, maar misschien is het een idee dat je eens aan de slag gaat met Canva. Het voordeel van Canva is dat je met ontzettend veel sjablonen aan de slag kan gaan en dat het grafisch net wat mooier oogt. Je start met het kiezen van een sjabloon en vervolgens kan je een presentatie maken. Wel is het handig om te weten dat je voor gebruikte afbeeldingen met een watermerk geld moet betalen. Een handige oplossing hiervoor is om gebruik te maken van Pixabay. Op Pixabay heb je toegang tot meer dan een miljoen gratis afbeeldingen. De afbeelding kan je op een eenvoudige manier invoegen in je Canva presentatie. Je kan dus zelf presentaties maken voor je studenten, maar het is ook een krachtige tool om studenten zelf presentaties te laten maken. Denk hierbij aan de presentatie van een portfolio, project of eindgesprek.
4. Creativiteit
Stimuleer de 21st century skills en laat studenten zelf de vormgeving maken tijdens een maatschappelijke project of een ondernemersproject. Op Canva heb je talloze sjablonen waarmee studenten bekendheid kunnen generen voor het project. Denk hierbij aan het maken van flyers, Youtube banners, Facebook of Instagram vormgeving en promotieposters. Je kan studenten bijvoorbeeld een eigen sociale media kanaal laten opzetten, een ouder info avond laten organiseren, een idee laten ontwerpen voor een eigen bedrijf. Vervolgens kunnen ze binnen Canva de volledige vormgeving maken voor de verschillende projecten.
5. Je les visualiseren
Tijdens een les komen je studenten in aanraking met verschillende lesactiviteiten; activatie, instructie, toepassing, verwerking en reflectie. Met Canva kun je deze lesactiviteiten krachtiger maken door ze te visualiseren. Binnen Canva heb je de mogelijkheid om studenten een mindmap te laten maken. Laat studenten bijvoorbeeld een mindmap maken om te bekijken wat ze al weten over de lestof of ter voorbereiding op een toets. Daarnaast heb je de optie om je lesstof te visualeren aan de hand van een Infographic. Een infograpic is een informatieve illustratie, waarin je de lesstof met elkaar kan verbinden in één oogopslag. Een infographic zou je ook kunnen laten maken door je studenten als verwerkingsactiviteit in de les.
Naast deze vijf ideeën zijn er natuurlijk nog veel meer opties binnen Canva. Heb jij nog andere ideeën om Canva in de klas in te zetten? Laat het weten, plaats een foto op Instagram en tag@docentvanmorgen