Vijf Canva ideeën voor in de klas

Op docentvanmorgen.nl bieden we wekelijks inspiratie op het gebied van ict in het onderwijs met als doel om mediawijsheid in het onderwijs te versterken. Deze week staat Canva centraal. Canva is dé tool om creativiteit in de klas te bevorderen. Binnen deze tool kan je op een eenvoudige manier prachtige grafische ontwerpen maken.  In deze blog maak je kennis met vijf ideeën die je morgen kunt inzetten in de klas! 

1. Canva inzetten voor persoonlijke ontwikkeling

Een sterke start van het schooljaar is het halve werk. In de eerste weken is het voor een docent belangrijk om een goede groepsbinding op te bouwen. Om dit te realiseren kan je verschillende digitale tools inzetten. Om je studenten beter te leren kennen, kan je de tool Canva inzetten om studenten een mooie grafische poster over zichzelf te laten maken. Laat studenten een poster maken waarin je één oogopslag ziet wie de student is en wat die belangrijk vindt. In deze werkvorm laat je studenten eerst nadenken over de onderstaande vragen: 

  • Wie ben ik?
  • Wat is mijn droom?
  • Waar ben ik goed in?
  • Wat wil ik leren?
  • Wat is mijn persoonlijke Quote? 
  • Waar moet de docent rekening mee houden? 

Vervolgens geef je de studenten de opdracht om binnen Canva een poster te laten maken. Studenten kunnen via een Google account inloggen bij Canva en vervolgens een ontwerp aanmaken. De bovenstaande vragen verwerken ze  in een zelfontworpen poster waarbij ze alleen steekwoorden en afbeeldingen mogen gebruiken. Je krijgt op zo’n manier een mooi krachtig beeld van je studenten en studenten leren om over zichzelf na te denken. De posters kan je vervolgens ophangen en inzetten voor coachingsgesprekken. De onderstaande afbeelding is het resultaat van Steven Vrolijk. Steven studeert bij de afdeling economie en ondernemen op het ROC Friese Poort in Emmeloord en heeft een mooie poster over zichzelf gemaakt.

 

2. Maak een lesplan in Canva 

Binnen Canva kan je kiezen uit verschillende standaard sjablonen. Dit is ook het krachtige van deze tool. Door de standaard sjablonen kan je op een snelle en eenvoudige manier een ontwerp maken. Binnen de tool heb je ook de mogelijkheid om sjablonen te kiezen waarmee je een mooi lesplan kan maken voor je studenten. Vaak maak je een lesplan in Word of Excel. Maar met canva kan je één maken die er net even iets mooier uitziet. Op de website van Canva.com is een mooi artikel geschreven over hoe je een lesplan maakt binnen Canva. Lees ‘m hier en maak een lesplan in Canva!

3. Een presentatie maken in Canva 

Je kan je presentaties maken in PowerPoint, maar misschien is het een idee dat je eens aan de slag gaat met Canva. Het voordeel van Canva is dat je met ontzettend veel sjablonen aan de slag kan gaan en dat het grafisch net wat mooier oogt. Je start met het kiezen van een sjabloon en vervolgens kan je zelf een presentatie maken. Wel is het handig om te weten dat je voor gebruikte afbeeldingen met een watermerk geld moet betalen. Een handige oplossing hiervoor is om gebruik te maken van Pixabay. Op Pixabay heb je toegang tot meer dan een miljoen gratis afbeeldingen. De afbeelding kan je vervolgens op een eenvoudige manier invoegen in je Canva presentatie. Je zelf presentaties maken, maar het nog mooier en krachtiger als studenten zelf aan de slag gaan in Canva. Denk hierbij aan de presentatie van een portfolio, project of een eindgesprek.


4. Creativiteit 

Stimuleer de creatieve skills door studenten zelf de vormgeving te laten maken voor een maatschappelijke project of een ondernemersproject. Op Canva heb je talloze sjablonen waarmee studenten bekendheid kunnen generen voor het project. Denk hierbij aan het maken van flyers, Youtube banners, vormgeving voor op Facebook of Instagram en promotieposters. Studenten kunnen bijvoorbeeld een eigen sociale media kanaal opzetten, een ouder info avond organiseren of een idee laten ontwerpen voor een eigen bedrijf. Vervolgens kunnen ze binnen Canva de volledige vormgeving maken voor de verschillende projecten.  

 5. Je les visualiseren

Tijdens de les komen studenten in aanraking met verschillende lesactiviteiten; activatie, instructie, toepassing, verwerking en reflectie. Met Canva is het mogelijk om de lesactiviteiten krachtiger maken door ze te visualiseren. Binnen Canva heb je de mogelijkheid om studenten een mindmap te laten maken. Laat studenten bijvoorbeeld een mindmap maken om te bekijken wat ze al weten over de lestof of ter voorbereiding op een toets. Daarnaast heb je de optie om je lesstof te visualeren aan de hand van een Infographic. Een infograpic is een informatieve illustratie, waarin je de lesstof met elkaar kan verbinden in één oogopslag. Een infographic zou je ook kunnen laten maken door je studenten als verwerkingsactiviteit in de les. 

 

Naast deze vijf ideeën zijn er natuurlijk nog veel meer opties binnen Canva. Heb jij nog andere ideeën om Canva in de klas in te zetten? Laat het weten, plaats een foto op Instagram en tag@docentvanmorgen 

Instagram/docentvanmorgen

Instagram/docentvanmorgen

Instagram/docentvanmorgen

Op de hoogte blijven van de laatste berichten? Volg Docent van Morgen op Instagram, Facebook en YouTube.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *