Aan de slag met formatief toetsen met Microsoft Forms

Sinds kort neem ik toetsen af via Microsoft Forms. Eén van de tools die je kan gebruiken in het office 365 pakket.  In deze blog geef ik je 10 redenen waarom toetsen met Microsoft Forms ideaal werkt.

 1. Op elk mobile device beschikbaar
  Elk moment, in elke les kan je de toets afnemen. Tegenwoordig heeft elke student een smartphone bij zich. Zo niet, het werkt ook op tablets, computers en laptops.
 2. Nakijken op een andere manier
  Je kent het wel, dat eeuwige nakijkwerk. Eén voor één schriftelijk de antwoorden bekijken. Deze tool kijkt de antwoorden zelf na, op de open vragen na. Alle open vragen kijk je één voor één na in de app. De score kan je vervolgens direct invullen.
 3. Actiever en leuker
  In schriftelijke toetsen is het lastig om met filmpjes te werken. In office forms kan je de student eerst een filmpje laten kijken en vervolgens de vraag laten beantwoorden. Op die manier wordt de toets een stuk actiever en leuker voor de student. Filmpje voeg je in via de link.
 4. Gemakkelijk te delen
  In de app Office Forms kan je toets in één keer delen met je klas. Ideaal en snel. Daarnaast is het gemakkelijk om de link bijvoorbeeld via Whats-app met studenten te delen.
 5. Werkt goed in Office 365 Teams en andere Office 365 Apps 
  Mijn studenten werken allemaal met Office 365 Teams, een app waarin studenten met elkaar kunnen samenwerken en opdrachten kunnen maken. Naast de opdrachten, maken de studenten ook toetsen. De toets is gemakkelijk te delen via Office 365 Teams. Daarnaast is het mogelijk om de link van de toets te verwerken in Onenote, Word, Powerpoint of andere apps van Microsoft.
 6. Differentiëren
  In één blik zie je wie er matig scoort en wie de uitblinkers zijn van de klas. Voor mij de ideale manier om te bekijken wie er behoefte heeft aan extra instructie. Differentiëren in de klas wordt op deze manier gestimuleerd.
 7. Onderzoeksvaardigheden
  Studenten mogen, als het gaat om een oefentoets, van mij de vragen ook opzoeken via Google. Op deze manier is de student actief met de stof bezig en worden de onderzoeksvaardigheden beter ontwikkeld.
 8. Bijhouden hoe lang iemand er over doet
  Als docent is het handig om te weten hoelang de student gemiddeld doet over een toets. Als je dit inzet in het begin van je lessenserie kan je veel sneller rekening houden met niveau verschil binnen de klas. In Office Forms is per student te zien hoeveel tijd die nodig heeft per toets.
 9. Synchronisatie naar Excel
  Via één klik post je al de scores van een toets naar een tabblad in Excel. Je hebt het bestand altijd bij je als je via de OneDrive werkt. Cijfers opzoeken in een vergadering is verleden tijd, ze staan met een paar klikken op je smartphone scherm.
 10. Bespreking met de klas
  Door de digitale afname en een overzicht van alle beantwoorde vragen, kan je de toets veel beter bespreken met de klas en laten zien op een groot scherm. Je ziet sneller waar de fouten worden gemaakt en kan zo dieper in gaan op een vraag.

Smart phone weergave van een Office Forms ontwikkelde toets