Yes, ik ben weer gestart. Na een heerlijke vakantie, mag ik weer aan de slag met nieuwe eerstejaars studenten! Vandaag mag ik mijn klas voor het eerst zien. Dat is toch altijd even een spannend moment voor de studenten, maar zeker ook voor mij. De eerste schoolweken wil ik mijn studenten vooral leren kennen. Schoolwerk komt later wel. Een goede binding is een belangrijke voorwaarde voor een optimaal klassenmanagement. Om binding in je klas te creëren kan je verschillende digitale tools inzetten. En door de inzet van die digitale tools, creëer je ook nog een win – win situatie: je werkt aan je eigen mediawijsheid, maar ook aan die van de studenten.
Het begin van het schooljaar is ook een moment om na te denken over klassenregels. Deze kan je vertellen aan je klas of samen opstellen. Beloof mij één ding, haal die telefoontas uit de klas. Studenten hebben de smartphone juist nodig, de wereld is groter dat het schoolgebouw. Natuurlijk ontstaan er ook problemen als het gaat om smartphone gebruik in de klas. Maar is het afpakken dan de juiste oplossing? Maak het bespreekbaar en laat studenten de gevaren en kansen zien. Je kan het ook omdraaien; wat als ik de smartphone wel toelaat in mijn lessen? Hoe kan ik de smartphone dan op een nuttige en waardevolle manier inzetten? Ik laat je in deze blog zes tools zien, waar jij de komende weken mee aan de slag zou kunnen gaan.
1.Flipgrid
Met Flipgrid ga je een tool gebruiken, waarbij studenten de smartphone volop moeten inzetten. Je begint met het aanmaken van een Grid. Dit is de leeromgeving waar de studenten zich online verzamelen. Binnen de Grid maak je vervolgens verschillende topics. Een topic kan je zien als een discussie omgeving, hier kunnen studenten reageren op vragen van de docent. Het mooie van deze tool, is dat studenten alleen maar kunnen reageren via een video. De video nemen ze op via de smartphone of rechtstreeks via de app. In het begin van het schooljaar zou je studenten bijvoorbeeld een pitch kunnen laten maken waarin studenten zichzelf voorstellen en beschrijven wat hun leerdoelen zijn. Een mooi instrument op elkaar te leren kennen, studenten laten leren om video´s op te nemen en de studenten verzamelen waardevolle content om gedurende het jaar nog eens op terug te blikken. In deze handige link, kan je een docentenhandleiding vinden voor het gebruik van Flipgrid!
2.Quizlet
Quizlet is zowiezo een handige tool om het hele jaar te gebruiken. De tool kan je inzetten om studenten te laten oefenen met woordjes of theorie. In de tool maak je een leeromgeving aan en voeg je woordjes of begrippen toe. Vervolgens kan de student door middel van verschillende spelelementen oefenen met de leerstof. Een handige functie die je kan inzetten is de Quizlet Live tool. Studenten loggen in via de code binnen de Quizlet live en vervolgens worden er automatische groepjes aangemaakt. De verschillende groepjes krijgen begrippen te zien op hun smartphone en één van de studenten heeft het juiste antwoord. Het groepje die als eerst 12 juiste antwoorden hebben gegeven, winnen de game. Een spelelement waarbij studenten veel moeten samenwerken en juist om die reden is dit een tool die je vaak zou kunnen inzetten tijdens de start van het schooljaar. Ook zou je de begrippenlijst die je normaal maakt binnen de tool, kunnen vervangen voor een lijst met informatie of leuke weetjes over de verschillende studenten. Vervolgens kunnen de studenten in groepjes nadenken over welke informatie bij welke student hoort. Ga jij deze tool inzetten? Ik schreef al eens eerder over deze tool, lees ´m hier!
3.Canva
Alles wat je maar kunt verzinnen: een flyer, een Instagram of Facebook post, een poster, een bookcover of een leuk kaartje, je kan het maken binnen Canva. Canva is een tool waarmee je eventjes als grafisch vormgever kan spelen en leuke content kan maken. Canva is ook een ideale tool om studenten iets persoonlijks te laten maken. Je kan je studenten bijvoorbeeld een leuke flyer laten maken waarin de studenten zijn leerdoelen formuleert, zijn sterke punten opschrijft en aangeeft wat zijn persoonlijke leerbehoefte is. Een tool waarmee studenten even lekker creatief bezig zijn. Studenten kunnen de app installeren op een tablet of smartphone en is ook te gebruiken op een laptop of computer.
4.Nearpod
Maak een presentatie over jezelf in de tool Nearpod en maak deze interactief voor je studenten. In de tool Nearpod kan je interactieve lesactiviteiten toevoegen aan je presentatie. Maak bijvoorbeeld een quiz waarin de studenten waar / niet waar vragen krijgen over jou als docent. Daarnaast kan je in de tool studenten laten brainstormen over bijvoorbeeld klassenregels. Ze loggen in op Nearpod met hun smartphone en kunnen vervolgens lekker interactief meedoen met de presentatie.
5.Mentimeter
In het begin kan het even lastig zijn om interactie in je groep te realiseren. Door verschillende ICT tools in te zetten, krijg je mogelijkheden om interactie binnen je klas te stimuleren. Met de tool Mentimeter geef je iedereen in de klas de mogelijkheid om ergens op te reageren. Je stelt de vraag via Mentimeter en vervolgens kunnen studenten reageren via hun smartphone. Tijdens het delen van de resultaten ontstaat er een mooi woordweb op het scherm. Een mooie vraag die je tijdens het begin van het schooljaar kunt stellen is: wat bepaalt een succesvolle student? Of; wat bepaalt een succesvolle docent? De resultaten zullen heel erg waardevol zijn en kan je gedurende het jaar gebruiken om samen te reflecteren.
6.Tumblr
Bloggen is een mooie manier om je studenten te leren kennen. In een blog schrijven studenten over hun eigen persoonlijke ervaringen. Lekker een uurtje per week waarin ze zelf mogen weten wat ze doen. Tumblr is een mooi social media kanaal die geschikt is voor het maken van een blog. Naast dit kanaal kan je ook WordPress gebruiken, hier kunnen studenten een eigen website maken. Dit kost wel iets meer tijd dan Tumblr.
Wil je zelf ook leer bloggen als docent? Doe gewoon één uurtje per week mee met de studenten.
Met deze tools heb je genoeg mogelijkheden om de smartphone op een waardevolle manier in te zetten. Ga er lekker mee aan de slag, experimenteer en haal die telefoontas uit de klas! Welke tool ga jij de komende week inzetten? Laat het weten via Instagram en tag @docentvanmorgen.